Bijeenkomsten gemeente ‘energieneutraal’

 

Hieronder vindt u een oproep van de gemeente Bronckhorst in verband met de ‘energierally’s’ die zij binnenkort organiseert. Hiervoor worden ook alle inwoners van Olburgen en Rha uitgenodigd.

Gemeente Bronckhorst wil met deze bijeenkomsten de mening onder de inwoners peilen, waarbij eenieder nu zijn/haar ideeën en oplossingen kan aandragen. Ook kunnen samen plannen gemaakt worden voor de buurt of kern. De uitkomsten van deze energierally’s wil de gemeente gebruiken voor het opstellen van een zogenaamde ‘routekaart’ met als doel het bereiken van een energieneutrale gemeente in 2030.

Aanmelden is mogelijk via de website van de gemeente, klik hier.

Wilt u meer (achtergrond) informatie over dit onderwerp, klik hier voor de informatievoorziening vanuit B&W aan gemeenteraad.

 

 


Denk mee over een energieneutraal Bronckhorst in 2030

We gebruiken allemaal energie en dat willen we ook in de toekomst blijven doen. Hoe wonen en werken we dan later, als we dat niet meer kunnen doen met aardgas, olie of kolen? Wat betekent dit voor ons eigen huis, eigen straat, buurt, dorp en gemeente? Hoe gaat ons landschap er dan uitzien? En waar moeten we beginnen?

Wij richten ons op 2030. Dan willen wij dat de hele gemeente energieneutraal is. Dat betekent dat wij zelf net zo veel duurzame energie opwekken als dat we verbruiken. Een hele uitdaging, die wij graag samen met alle inwoners en ondernemers aangaan. Iedere kern aan de slag met energie! Samen groen goan!

Vijf energierally’s

De gemeente organiseert verschillende energierally’s voor alle inwoners vanaf 12 jaar. Deze worden gehouden in vijf kernen:

  • 29 oktober: Velswijk, buurthuis D’n Draejer, Velswijkweg 50
  • 6 november: Toldijk, Flophouse, Hoogstraat 15
  • 12 november: Vorden, Kulturhus, Raadhuisstraat 6
  • 19 november: Drempt, Dorpshuis, Kerkstraat 89
  • 26 november: Halle, zaal Nijhof, Dorpsstraat 13

Alle avonden starten om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, einde om 22.00 uur.

Voor wie

Alle inwoners, jong en oud, ondernemers en verenigingen uit alle kernen.

Wat kunt u verwachten

Er zijn verschillende ‘tafels’ waar u informatie kunt krijgen of mee kunt denken over duurzame energieopwekking, duurzaam ondernemen, aardgasvrije huizen en dorpen, waterstoftoepassingen: noem maar op. In Bronckhorst is al een aantal energiecoöperaties actief: wellicht iets voor u? Zij delen hun ervaringen graag. Speel met uw dorpsgenoten het energie-spel, praat mee, kom met ideeën en oplossingen. En maak samen plannen voor uw buurt of kern! Met uw input en suggesties gaan we als gemeente een routekaart opstellen.

Samenwerking

Het overgrote deel van de energie die we in Nederland gebruiken is afkomstig uit fossiele bronnen (olie en aardgas). Deze fossiele bronnen raken niet alleen op, maar zorgen ook voor de uitstoot van CO2 en fijnstof. In Nederland wordt nog maar heel weinig energie duurzaam opgewekt. Tegelijkertijd gebruiken we nog onverminderd veel energie. De grote vraag, ook voor Bronckhorst is dus: hoe komen we over 12 jaar aan voldoende stroom en warmte? Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid: “Daar moeten we samen een antwoord op vinden. Energiebesparing blijft belangrijk, maar zonder eigen energieopwekking komen we nooit van de fossiele brandstoffen af. Overheid, inwoners en bedrijven hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid in. Ik geloof dat er veel energie in de kernen en bedrijven zit. Letterlijk en figuurlijk om een grote stap naar een energie-neutraal Bronckhorst te zetten.”

De gemeente werkt samen met AGEM, de energiecoöperaties Bronkhorst en omgeving energieneutraal (BoeN), Wichmond-Vierakker, BioZon, Vorden Energie en Zonkracht Hummelo.

 

 

 
© 2016 Olburgen Rha